Διπλή πρόκληση Γιλντιρίμ – Τσαβούσογλου: «Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα» [vid]

Διπλή πρόκληση Γιλντιρίμ – Τσαβούσογλου: «Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα» [vid] | Newsit.com.cy

Η τουρκικη ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Και συνέχισε:«Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται στην κίνηση που έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου από νεαρούς Φουρνιώτες οι οποίοι με φουσκωτό έφτασαν στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Το θέμα έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ καθώς η συγκεκριμένη βραχονησίδα είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

«Κάποιες φορές, η γείτονάς μας, Ελλάδα, προβαίνει σε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία προκειμένου να υψωθεί η ελληνική σημαία στο νησί Ανθρωποφάγος (μικρό νησάκι που ανήκει στο νησί Φούρνοι). Η ακτοφυλακή μας επενέβη καταλλήλως και κατέβασε τη σημαία από εκεί», σημείωσε και πρόσθεσε δε ότι «η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο καλής γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε», σημειώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από το νησί Ανθρωποφάγος 

Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος χθες το βράδυ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η ‘κακομαθημένη’, όπως είπε, συμπεριφορά του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας δεν πρέπει να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόντελμπεργκ, ο Τσαβούσογλου είπε “αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα έκανε κάποια βήματα έντασης στα Ίμια” και πρόσθεσε: “Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα, μπορεί να γίνει ατύχημα ή μπορεί να γίνει ατύχημα που δεν μπορεί να ελέγξει ο στρατός μας, εμείς το λέμε κάθε φορά. Δυστυχώς υπάρχει ένας Υπουργός Άμυνας, κάποιοι λένε ότι είναι καλό παιδί και κάποιοι κακομαθημένο. Το λέω επικαλούμενος τους Έλληνες. Αγαπά τον λαϊκισμό, άλλωστε γνωρίζετε ότι είναι ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ‘κακομαθημένη’ συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού Άμυνας δεν πρέπει να φτάσει σε σημείο που να χαλάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. “Χθες το βράδυ τρεις πολίτες νομίζω πήγαν και έκαναν μια τέτοια πρωτοβουλία, οι κομάντος μας πήγαν πάλι και την πήραν. Δεν είναι πρόβλημα, πάμε ξανά και την παίρνουμε πάλι αλλά γιατί χρειάζονται αυτά; Η απέναντι πλευρά πρέπει να αποφεύγει αυτού τους είδους τα βήματα και στα καλά καθούμενα να μην κάνει βήματα που θα αυξάνουν την ένταση. Όταν τα κάνουν παίρνουν την απάντησή τους. Επομένως αυτός ο λαϊκισμός δεν ωφελεί την Ελλάδα. Εμείς ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθούμε στην θετική ατζέντα. Πρέπει να προτιμήσουμε την ενίσχυση των διμερών μας προγραμμάτων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος

Δεν επιβεβαιώνεται κανένα επεισόδιο υποστολής της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή του ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για το συγκεκριμένο ζήτημα ως «προκλητική και καταδικαστέα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Ελληνικό ΥΠΑΜ: Καμία αναφορά για περιστατικό στο Μικρό Ανθρωποφάγο

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για περιστατικό στο οποίο Τούρκοι να έχουν κατεβάσει ελληνική σημαία σε βραχονησίδα, λένε πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, με τις οποίες επικοινώνησε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, σημειώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε ποιο περιστατικό αναφέρεται ο κ. Γιλντρίμ καθώς και ότι δεν γνωρίζουν αν είναι πραγματική η φωτογραφία που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ και στα οποία απεικονίζονται τρεις νεαροί να ανεβάζουν μια ελληνική σημαία σε μια βραχονησίδα.

Σύμφωνα με το NTV, την Παρασκευή Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από το νησί Ανθρωποφάγος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια ομάδα Ελλήνων είχε ανέβει στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος και τοποθέτησε την ελληνική σημαία. Μετά από αυτό την Παρασκευή Τούρκοι κομάντος των SAT ανέβηκαν στο νησί και την κατέβασαν.

MM