Wall Street Journal и L.A. Times подтверждают генеральный план США в отношении Кипра

– Επιβεβαιώνεται η καταλυτική και παρασκηνιακή εμπλοκή των ΗΠΑ, ως υποκατάστατο του ΟΗΕ 
– Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η διευθέτηση του Κυπριακού χρησιμεύει ως ανάχωμα στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή
– Το Κυπριακό πλέον εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδόμησης της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής
– Προκρίνεται πιθανόν αγωγός Φ.Α. από Κύπρο σε Τουρκία για αποφυγή χρήσης ρωσικών κοιτασμάτων
– Η Άγκυρα δια του Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κάνει λόγο σήμερα για τον αγωγό αυτό
– Συνδέεται η χθεσινή “συγγνώμη” και αποζημίωση εκ μέρους Ισραήλ για το ‘Mavi Marmara’;

Δύο αμερικανικές εφημερίδες, η Wall Street Journal και η Los Angeles Times, με σημερινά τους δημοσιεύματα ασχολούνται με την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο.

Ως τη «μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη», χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα ανταπόκριση από τη Λευκωσία που υπογράφουν οι Alkman Granitsas, Michalis Persianis και Emre Peker της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Οι Κύπριοι ηγέτες συναντώνται για να τερματίσουν τη μακρά διαίρεση της νήσου.»

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου είναι αποτέλεσμα της «νέας αποφασιστικότητας που επιδεικνύουν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Μ. Ανατολή».

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση αναζητά μια διπλωματική νίκη που θα αποστομώσει τους επικριτές της ενόψει ενός σκληρού προεκλογικού κύκλου διάρκειας 17 μηνών. Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζεται, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αντιμετώπισε πρωτοφανείς λαϊκές διαμαρτυρίες τον περασμένο Ιούνιο και αναγκάστηκε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την εμπλοκή αρκετών υπουργών του σε ανακρίσεις για υπόθεση διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τότε, ο κ. Ερντογάν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, το Τόκυο, το Βερολίνο και το Σότσι προσπαθώντας να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως διεθνή ηγέτη πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με αναλυτές, η ώθηση που δίνει ο κ. Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία αναζητά να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ανανεώσει την προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ, θέμα που έχει παρεμποδιστεί εν μέρει λόγω της διένεξης για το Κυπριακό.

Ανταπόκριση από την Αθήνα της Ανθής Καρασσάβα για τους LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου ξεκινούν έπειτα από πάγωμα 18 μηνών», επισημαίνει ότι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ακολουθούν μήνες υπόγειας διπλωματίας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να παροτρύνει τις δύο πλευρές στη νήσο να αποδεχτούν οδικό χάρτη για τις συνομιλίες.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα χρησίμευε ως ανάχωμα έναντι των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μ. Ανατολή. Πριν από πέντε μήνες, η Ουάσιγκτον ενεπλάκη με μια νέα δυναμική στην ειρηνευτική διαδικασία, όταν κατέστη σαφές ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στη Μεσόγειο θα απαιτήσει μια διευρυμένη περιφερειακή συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κύπρου.

Σύμφωνα δε εμπειρογνώμονες, ο οικονομικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος εξαγωγών των αποθεμάτων στη Δύση θα ήταν μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Τουρκία, κίνηση που εκτιμάται ότι θα άμβλυνε την εξάρτηση της Ευρώπης σε αέριο από τη Ρωσία. Αυτό μάλιστα το επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αναφερόμενος σε έναν μελλοντικό αγωγό που θα ενώνει Κύπρο και Τουρκία και θα διοχετεύει με αέριο την Ευρώπη, η οποία δεν θα εξαρτάται πλέον από τα ρωσικά κοιτάσματα.

ΑΓΩΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ – ΚΥΠΡΟΣ – ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ όμως, καθώς το Ισραήλ βαδίζει πλέον ταχέως προς μια ολική αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία, καθώς “ξαφνικά” αποφασίζει εδώ και κάτι ημέρες και υλοποιεί από τις 6/2 σταδιακά κάτι που η Τουρκία του ζητούσε από το 2010. Την ‘συγγνώμη΄ για την επέμβαση των ισραηλινών κομμάντος στο πλοιάριο που μετέφερε τούρκους ακτιβιστές στην Γάζα που στοίχισε την ζωή σε 10 επιβαίνοντες Τούρκους πολίτες. Επίσης η Τουρκία αξίωνε και χρηματική αποζημίωση για τα θύματα…

Οι διπλωματικές σχέσεις είχαν πλέον παγώσει και μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ διατείνετο ότι δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε απολογία και αποζημιώσεις έναντι των συγγενών των θυμάτων.

Όλα άλλαξαν όμως, καθώς το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 25 εκατ. δολαρίων και να ικανοποιήσει τους άλλους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα, δηλαδή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι το Ισραήλ θέλει να κλείσει το θέμα για να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τουρκία ενόψει νέων στρατηγικών κινήσεων στην περιοχή υπό το φως της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν.

Εξάλλου, η επικείμενη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ προαναγγέλλει σειρά εξελίξεων που μπορεί να περιλαμβάνει και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τις ακτές του Ισραήλ στην Τουρκία, αναφέρουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην Τουρκία.