«Θολώνει» το ΓεΣΥ μετά το ξέσπασμα αλυσιδωτών αντιδράσεων για τα φάρμακα

«Θολώνει» το ΓεΣΥ μετά το ξέσπασμα αλυσιδωτών αντιδράσεων για τα φάρμακα | Newsit.com.cy

Σε θολά και δύσκολα νερά κάνει πλέον βουτιά η προώθηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) αφού όπως αναμενόταν όλα τα μέτωπα είναι πλέον ανοικτά και το Σύστημα δέχεται πυρά εξαιτίας ενστάσεων, αντιδράσεων και διαφωνιών επί των διαφόρων κανονισμών και νομοθετημάτων που έχουν τεθεί ή/και εξακολουθούν να βρίσκονται στη δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την Μαριλένα Παναγή, σε άρθρο της για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κουβέντα έχει επεκταθεί και στο ζήτημα των φαρμάκων, με τις Φαρμακευτικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν προετοιμάσει τέσσερα επιμέρους νομοθετήματα για τον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των φαρμάκων στους δικαιούχους του ΓεΣΥ να δέχονται καταιγισμό διαμαρτυριών και διορθωτικών επισημάνσεων από τους Φαρμακοποιούς, τους προμηθευτές φαρμάκων, τους οργανωμένους ασθενείς, αλλά και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας.

Οι κόκκινες γραμμές των φαρμακοποιών

Οι Φαρμακοποιοί ήδη έχουν θέσει τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας νοσοκομειακών φαρμακείων, ζητώντας να δημιουργηθούν σαφείς διαχωρισμοί. Εκ παραλλήλου επαναφέρουν το αίτημά τους για εισαγωγή του θεσμού του €1 για την εκτέλεση της κάθε συνταγής στο ΓεΣΥ, ζητώντας τον σωστό γεωγραφικό καθορισμό των περιοχών στις οποίες θα λειτουργούν νέα φαρμακεία.

Εξάλλου, στο άρθρο στον «Φ» αναφέρεται πως οι φορείς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές φαρμάκων φέρονται να έχουν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η συνταγογράφηση και διαφωνούν με την πρόβλεψη όπως ο φαρμακοποιός να διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει στον ασθενή το πιο φθηνό φάρμακο.

Από πλευράς των οργανωμένων ασθενών υφίσταται ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων, τις συνταγογραφήσεις και την πρόσβαση των ασθενών στις καταλληλότερες για την περίπτωσή τους θεραπείες.

Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη για το ΓεΣΥ χθες, προέκυψε εκ νέου αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Υγείας με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αναφορικά με τις αμοιβές των ιατρών. Με βάση τους υπολογισμούς των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οι απολαβές τους θα μειωθούν κατά 60% – 70%, με τον υπουργό Υγείας να αντιτείνει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς ανυπόστατος, δίνοντας το παράδειγμα της αμοιβής ανά επίσκεψη η οποία φαίνεται να καθορίζεται, στη χειρότερη περίπτωση, στα €45.

Με βάση τα ανωτέρω τα δεδομένα το πολύπαθο ΓεΣΥ φαίνεται να συνεχίζει να πορεύεται σε όλο και πιο θολά νερά, ενώ ευρισκόμενο προς τη τελική ευθείας εφαρμογής του, τίθεται ξεκάθαρα ο κίνδυνος εκτροχιασμού από τα τιθέμενα χρονοδιαγράμματα.

 

MM