Ιωάννου: «Δεν ανατρέπεται το ΓεΣΥ» – «Κόντρα» με τους παιδίατρους

Ιωάννου: «Δεν ανατρέπεται το ΓεΣΥ» – «Κόντρα» με τους παιδίατρους | Newsit.com.cy

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει πως «είναι ιδιαίτερα λυπηρό και άτοπο να παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένους Παιδιάτρους, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε με συνεχή παρουσία τους στα ΜΜΕ, να επιχειρούν να υποσκάψουν τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις με παραφιλολογίες, ανακρίβειες και ψεύδη, παραπληροφορώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας κλίμα πανικού».

«Είναι απορίας άξιο», σημειώνει, «γιατί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταφέρεται δημόσια με τόσο μένος εναντίον του ΓεΣΥ, εκμεταλλευόμενη μάλιστα τις ανησυχίες των ασθενών, πόσο μάλλον της ευάλωτης ομάδας των παιδιών, παραλείποντας επιμελώς να αναφέρουν τα πραγματικά διαμειφθέντα και διευκρινήσεις που έχουν δοθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης με τον ΟΑΥ. Μήπως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θίγονται άλλα συμφέροντα που δεν αφορούν στην υγεία των ασθενών;».

Όπως προσθέτει ο κ. Ιωάννου «η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου θα έπρεπε, αντί να κόπτεται τόσο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να επικεντρώνεται στην παροχή φροντίδας στα παιδιά, τιμώντας τον όρκο που τα μέλη της έδωσαν», για να συμπληρώσει ότι «εφόσον όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτή την πτυχή της μεταρρύθμισης, τους ενημερώνω πως μέχρι τώρα οι διεργασίες προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και παραμένω στη διάθεσή τους για πλήρη ενημέρωση επί των ενεργειών που δρομολογούνται».

«Όπως συνέβη με την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, ανέμενα τουλάχιστον ότι και οι Παιδίατροι, ως οι λειτουργοί στους οποίους εμπιστευόμαστε την υγεία των πολυτιμότερων ανθρώπων μας, των παιδιών μας, να είχαν πρώτοι διαπιστώσει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι λειτουργικό και δίκαιο για τους ασθενείς και εμπράκτως να πρωτοστατούσαν στη διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο 2017», σημειώνει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «αντ’ αυτού, παρακολουθώ μια, ευτυχώς, μεμονωμένη ομάδα Παιδίατρων να κρύβονται πίσω από την ιδιότητά τους ως μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες».

«Μένω έκπληκτος με τη δήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου που υποστηρίζει πως η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας και υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί. Θα ανέμενα περαιτέρω από ένα οργανωμένο σύνολο όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πρωτοστάτησε σε προσπάθειες που έγιναν, να αφήσει κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και, τοποθετώντας το συμφέρον των ασθενών στο επίκεντρο, να εγκύψει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια», αναφέρει.

MM