What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

20.03.2013 | 22:06
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2013 | 09:04

Σχέδιο σωτηρίας επι τάπητος – Δεν γλυτώνουμε το κούρεμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
- Πλήρης επιβεβαίωση του χθεσινού αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του www.newsit.com.cy
- Ηπιότερο το κούρεμα σύμφωνα με πληροφορίες
- Ολονύκτιες ζυμώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για ετοιμασία του νομοσχεδίου
- Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται

Δεν βρίσκουν άλλη λύση οι κυβερνώντες και επαναφέρουν το ξαναζεσταμένο φαγητό, υπό τον τίτλο του «φόρου αλληλεγγύης» στους καταθετικους λογαριασμούς. Φαίνεται σύμφωνα με πηγές, ότι οι νέοι συντελεστές κουρέματος, να είναι μειωμένοι, ενώ το υπόλοιπο ποσό, μέχρι να συμπληρωθούν τα 5,8 δις αναμένεται να κερδηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, προσανατολίζεται στην  έκδοση κρατικών ομολόγων, ενώ φαίνεται πως το κούρεμα, που ξαναμπαίνει απο την πίσω πόρτα, ενδεχομένως να τεθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newsit.com.cy, από το κούρεμα μάλλον εξαιρούνται οι κατάθετες με ποσόν κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ,  τα όποια παραμένουν εγγυημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών σε σύσκεψη στις 9.30 το πρωί στο Προεδρικό εναλλακτική πρόταση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της απόφασης του Γιούρογκρουπ για επιβολή τέλους αλληλεγγύης επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η πρόταση αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Αποχωρώντας στις 10 χθες βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.

Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέρεψαν τα ΑΤΜ σε όλη τη Κύπρο – Υπό μελέτη η επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις - video

Καμία ανησυχία για τα καύσιμα

Κλειστές οι τράπεζες Πέμπτη – Παρασκευή

Χάσικος: Είναι πιθανόν οι Κύπρου και Λαϊκή να μην ξανανοίξουν ποτέ - video   Διαδώστε αυτό το άρθρο