Χάθηκε η Λαϊκή και το παιχνίδι – Επιστρέφει ηττημένος ο πρόεδρος και πληγωμένη η Κύπρος

-Δεν μας άφησαν ούτε τα ψίχουλα για την Λαϊκή Τράπεζα, ενώ άφησαν ανοικτή την οροφή του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου
-Φεύγουμε με συμφωνία όλεθρο, με 10 αντί 17,5 δις, απορρόφηση της Λαϊκής απο την Κύπρου και αβεβαιότητα για τις  καταθέσεις 
-Επιτεύχθη προσυμφωνία λίγο πριν απο τις 3 τα ξημερώματα.

Χάθηκε η Λαϊκή και το παιχνίδι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιστρέφει πίσω στην Κύπρο με μία μεγάλη ήττα, και την Κύπρο να βρίσκεται ενώπιον μίας νέας πληγής.

Καταφέραμε το αδιανόητο να αποτελέσουμε το πρώτο πείραμα της ευρωζώνης, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που παρέθεσε μετά το πέρας της χαμένης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, « είναι πρωτόγνωρες εμπειρίες, δουλεύουμε με εμπειρογνώμονες, με συμβούλους και ψάχνουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αυτή του η δήλωση τα λέει όλα και υποδεικνύει ότι ακόμη δεν μάθαμε, πως όταν μας πιάνουν αδιάβαστους, η κατάσταση όπως και στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, εξελίσσεται σε Βατερλό.

Ουσιαστικά αυτό που καταφέραμε να κερδίσουμε απόψε, είναι μία διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, που οι ευρωπαίοι εταίροι ονόμασαν «αναδιάρθρωση», την απορρόφηση της από την Τράπεζα Κύπρου, ώστε να προχωρήσει στο σενάριο της καλής και καλής τράπεζας και μαζί με αυτό, να φορτωθούν στους ώμους της νέας τράπεζας- πείραμα και τα 9 δις του ELA (Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας της ΕΚΤ) τα οποία μπορεί ναι μεν, σε πρώτο στάδιο να έχουν παγοποιηθεί, όμως σε κατοπινο στάδιο που μπορεί να καθοριστεί όπως όλα δείχνουν όσο σύντομα αποφασίσουν οι ευρωπαίοι δανειστές μας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ τα 10 δις που θα διατεθούν για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία όπως αποκάλυψε προνοούν νέες φορολογίες, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Ρευστό παραμένει το ποσοστό του κουρέματος και οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση !

Ανοικτό παραμένει και το ύψος του κουρέματος που θα επιβληθεί στην Τράπεζα Κύπρου μετά την συγχώνευση και τον διαχωρισμό του υγιούς κομματιού με το τοξικό.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, μάλιστα ξεκαθάρισε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε 5,8 δις ευρώ, καθώς πολλά έχουν μεσολαβήσει την τελευταία εβδομάδα, ενώ θα δρομολογηθούν νέα δεδομένα με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, γεγονός που όπως είπε «μπορεί να ανεβάσει…η και να ρίξει το τελικό ποσόν».

Μνημόνιο το Μάιο

Ο Γερούν Ασμούσεν, αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα για την Κύπρο θα ετοιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εγκριθεί τα μέτρα από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της βοήθειας στις αρχές Μαίου.

Η Λαγκαρντ θα πάρει το χρόνο της να το σκεφτεί, εάν θα συμβάλει στη δανειακή σύμβαση για την Κύπρο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στις δικές τις δηλώσεις, αφού εξέφρασε την ευχαρίστηση της για την εξέλιξη της συμφωνίας, συγχαίροντας την Κυπριακή Δημοκρατία για την απόφαση της να «θεραπεύσει» τις δύο προβληματικές τράπεζες, δήλωσε πως η Τρόικα θα ολοκληρώσει την εργασία της στην Κύπρο, διαμορφώνοντας μαζί με την κυβέρνηση τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνία και με βάση αυτή θα προχωρήσει, όπως είπε σε μία σύσταση στο συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να συνδράμει στην δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ολι Ρεν: Το μέλλον των κυπρίων θα είναι πολύ δύσκολο

Αφού παραδέχθηκε με κυνικότητα ότι οι μετόχοι και καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, έχουν εξολοθρεφτεί, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, χαρακτήρισε ζωτικής σημασία την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας πως πλέον για την Κύπρο υπάρχουν μόνο δύσκολες επιλογές.

«Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχουν πια ιδανικές λύσεις, σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύσκολες επιλογές» σημείωσε. Η στήριξη της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η οικονομική ζημία και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, είπε.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυπριακή κυβέρνηση προς την επίτευξη λύσης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία επί του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι οι εντατικές επαφές και εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς ώρες.

Είναι σαφές ότι το άμεσο μέλλον της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό τους και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.

Ακόμη και το νομοσχέδιο για περιορισμό της εκροής καταθέσεων, το οποίο δίνει εξουσίες στο Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών, να εκδίδουν διάταγμα, σε περιόδους κρίσης, όπως υπολογίζεται ότι θα κάνουν με το άνοιγμα των τραπεζών, είναι ένα μέτρο το οποίο, λίγο πολύ ξεκαθάρισε ο Όλι Ρεν ότι μπορεί να ανατραπεί, όποτε το επιθυμεί η Ευρώπη.

Η κυβέρνηση μίας χώρας , είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μπορεί να επιβάλει μέτρα για την μετακίνηση των καταθέσεων, σε προσωρινή βάση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, η Κομισιόν όμω, ξεκαθάρισε θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει ότι το μέτρο αυτό βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση  με την συνθήκη της ΕΕ, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η διακίνηση κεφαλαίων  θα πρέπει  να αποκτασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

 Μ. Σαρρής: Ο απολογισμός της μάχης στο Eurogroup, απο τον Υπουργό Οικονομικών 

Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες ήταν η δήλωση του υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Eurogroup με την Κυβέρνηση. Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση θα παλέψει για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να κάνει μία νέα αρχή δήλωσε.

Το κλείσιμο των τραπεζών δεν είναι συχνό ούτε εύκολο αλλά επώδυνο, όμως επιβάλλεται για να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα έτσι ώστε να μπορέσουν οι Τράπεζες μας να λειτουργήσουν το συντομότερο.
Το σημαντικότερο είπε, είναι ότι μεγάλος αριθμός καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ έχει διασφαλιστεί. Για τους καταθέτες με μεγάλα ποσά θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο ώστε να γίνει η μετατροπή τους σε κεφάλαιο.
Θα υπάρξουν περιορισμοί στην διακίνηση χρημάτων και μέχρι να γίνει η προσαρμογή θα υπάρξουν, αναπόφευκτα, δυσκολίες.

Θα χειριστούμε ελπίζω το πρόβλημα με ταχύτητα με την βοήθεια ειδικών και ασφαλώς της Τρόικας, ώστε να αποφύγουμε την εκροή συμπλήρωσε.

Αυτό που θα γίνει στην ουσία, είναι ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα μετατραπούν σε μέτοχοι και θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας εξήγησε.

Η μορφή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup θα φέρει σταθερότητα και θα σώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού αμ και έχει επώδυνες πτυχές. Οποιεσδήποτε άλλες οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν καταστροφικές, δήλωσε.
Οι κίνδυνοι που βρίσκονται μπροστά μας είναι διαχειρίσημοι και αποφύγαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα, συμπλήρωσε.

«Η Οικονομική ιστορία της Κύπρου αλλάζει. Η ενέργεια είναι το μέλλον και τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να είναι λιγότερο στατικά και να συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας. Αν διαχειριστούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας δίνονται θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα αναπτυχθούμε γρήγορα», κατέληξε ο Μιχάλης Σαρρής.


Η ανακοινωση του Eurogroup

To Eurogroup ήρθε  σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.
Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:

1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, των κατόχων ομολόγων και των μη εγγυημένων καταθέσεων.

2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα, η οποία θα έχει ημερομηνία λήξης.

3) Σταδιακά η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου.

4) Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ  θα παραμείνουν παγωμένες  μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

5) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.

6) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.

8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.